Recept smeerwortelzalf
0 Reacties
Voeg reactie toe
Om deze smeerwortelzalf te kunnen maken, heb je wortel nodig van de plant Symphytum officinale. De meest ideale periode om deze te oogsten is van januari tot en met maart.
Oogst zo dik mogelijke stukken wortel en oogst enkel dat wat je nodig hebt.
Je oogst zit nog onder het zand en moet je eerst schoonmaken met wat water. Heb je dikke stukken wortel kunnen vinden, dan is dit karweitje een heel stuk minder intensief dan wanneer je dunne sprietjes hebt. Op de foto hieronder zie je zowel dunne als dikke wortelstukken.
De wortels bevatten veel vocht en dat kan je onmiddellijk merken wanneer je de wortel in kleine stukjes gaat snijden. Snij de wortel in schijfjes die allemaal ongeveer even dik zijn.
Op het internet tref je allerlei recepten aan met smeerwortel waarbij de wortel vers in de olie wordt gedaan om deze vervolgens te laten trekken. Het kan wel, maar het proces wordt dan een stukje omslachtiger omdat je dan om de zoveel tijd de condensvorming van het deksel van je pan moet vegen.
Ik laat de schijfjes eerst drogen in de droogoven. Niet alleen vergemakkelijkt dit het proces later, maar het geeft je de gelegenheid ook om stukjes gedroogde wortel te bewaren in een apothekerspot.
Zodra je stukjes wortel droog genoeg zijn, kan je ze in een au-bain-marie pan verwarmen in olie. Ikzelf gebruik biologische olijfolie, extra vièrge. Hou een verhouding aan van 1 deel kruid op 5 delen olie. Laat de olie op ongeveer 65℃ komen (niet boven de 70 ℃!) en verwarm dit zo een 10-tal uren. Na 10 uur is je olie klaar en zeef je de olie met behulp van een kaasdoek. Drenk deze eerst even in een beetje olijfolie (tenzij je een andere olie gebruikt hebt bij het voorgaande proces, dan gebruik je die) om de doek vochtig te maken.
Deze au-bain-marie pan gebruik ik om bijvoorbeeld smeerwortel enkele uren te laten trekken op constante temperatuur van 65℃. Daardoor hoef ik er dus niet constant bij te blijven.
Hier zie je onderaan de bodem de smeerwortel liggen in de olie, 1 op 5 delen. De foto is genomen aan het begin van het proces voordat de olie begint te kleuren. Na verloop van tijd zal de olie een wat donkere, zwarte schijn krijgen.
Na 10 uur is je olie klaar en zeef je de olie met behulp van een kaasdoek. Drenk deze eerst even in een beetje olijfolie (tenzij je een andere olie gebruikt hebt bij het voorgaande proces, dan gebruik je die) om de doek vochtig te maken.
Wanneer je olie staat uit te lekken, zet je al je overige ingrediënten klaar, benodigd om je zalf te maken.
NOTE: Ik heb hier een rubberen pannenlap in het pannetje liggen omdat ik niet van het geluid hou van de maatbeker tegen het metaal.
Als laatste stap kan je best je potje zalf voorzien van een etiket. Niet alleen is dit handig om te weten wat er nu precies in je potje zit, maar een houdbaarheidsdatum bijvoorbeeld is ook best wel noodzakelijk.
Je kan je etiket met de hand schrijven, maar ook printen.
Op de foto zie je de voorzijde van mijn potje zalf, voorzien van mijn logo, de naam van het product en de inhoud.
Op de achterzijde kleeft nog een etiket. Hierop staat te lezen welke ingrediënten er in de zalf zitten en welke toepassingen er zijn voor deze zalf.
Ook het batchnummer staat hierop vermeld, alsook de THT datum.
Dan zou ik het heel erg leuk vinden als je hierover een berichtje nalaat op de website met een fotootje erbij.