Log in

06-46410002

Log in

BLOG

Recept smeerwortelzalf

Recept smeerwortelzalf

Om deze smeerwortelzalf te kunnen maken, heb je wortel nodig van de plant Symphytum officinale. De meest ideale periode om deze te oogsten is van januari tot en met maart.

Oogst zo dik mogelijke stukken wortel en oogst enkel dat wat je nodig hebt.


Je oogst zit nog onder het zand en moet je eerst schoonmaken met wat water. Heb je dikke stukken wortel kunnen vinden, dan is dit karweitje een heel stuk minder intensief dan wanneer je dunne sprietjes hebt. Op de foto hieronder zie je zowel dunne als dikke wortelstukken.

De wortels bevatten veel vocht en dat kan je onmiddellijk merken wanneer je de wortel in kleine stukjes gaat snijden. Snij de wortel in schijfjes die allemaal ongeveer even dik zijn.

Op het internet tref je allerlei recepten aan met smeerwortel waarbij de wortel vers in de olie wordt gedaan om deze vervolgens te laten trekken. Het kan wel, maar het proces wordt dan een stukje omslachtiger omdat je dan om de zoveel tijd de condensvorming van het deksel van je pan moet vegen.

Ik laat de schijfjes eerst drogen in de droogoven. Niet alleen vergemakkelijkt dit het proces later, maar het geeft je de gelegenheid ook om stukjes gedroogde wortel te bewaren in een apothekerspot.

Zodra je stukjes wortel droog genoeg zijn, kan je ze in een au-bain-marie pan verwarmen in olie. Ikzelf gebruik biologische olijfolie, extra vièrge. Hou een verhouding aan van 1 deel kruid op 5 delen olie. Laat de olie op ongeveer 65℃ komen (niet boven de 70 ℃!) en verwarm dit zo een 10-tal uren. Na 10 uur is je olie klaar en zeef je de olie met behulp van een kaasdoek. Drenk deze eerst even in een beetje olijfolie (tenzij je een andere olie gebruikt hebt bij het voorgaande proces, dan gebruik je die) om de doek vochtig te maken.

Au-Bain-Marie

Deze au-bain-marie pan gebruik ik om bijvoorbeeld smeerwortel enkele uren te laten trekken op constante temperatuur van 65℃. Daardoor hoef ik er dus niet constant bij te blijven.

De inhoud

Hier zie je onderaan de bodem de smeerwortel liggen in de olie, 1 op 5 delen. De foto is genomen aan het begin van het proces voordat de olie begint te kleuren. Na verloop van tijd zal de olie een wat donkere, zwarte schijn krijgen.

Thermometer

Hoewel de Au-bain-marie pan een redelijk constante temperatuur aan de olie geeft, kan deze toch kleine schommelingen geven wanneer het water verdampt en dus minder wordt in volume. Af en toe meten is dus aangeraden. Meten is weten!

Na 10 uur is je olie klaar en zeef je de olie met behulp van een kaasdoek. Drenk deze eerst even in een beetje olijfolie (tenzij je een andere olie gebruikt hebt bij het voorgaande proces, dan gebruik je die) om de doek vochtig te maken.

Wanneer je olie staat uit te lekken, zet je al je overige ingrediënten klaar, benodigd om je zalf te maken.

Vergiet met kaasdoek waarin de smeerwortel uit staat te druppen

Overige ingrediënten en benodigdheden

De weegschaal die tot op 2 cijfers na de komma nauwkeurig kan afwegen

Wat heb je allemaal nodig?

Ingrediënten


Benodigdheden

  • Glazen roerstaafje
  • 2 Glazen maatbekers
  • Thermometer
  • Pottenlikker
  • Pan met water
  • Lege potjes zalf


Hoe ga je te werk?

  • Wat ik altijd erg belangrijk vind, is dat alles klaar staat op het moment dat je effectief aan het proces begint om de zalf te maken. D.w.z. dat alle ingrediënten en benodigdheden klaar staan en correct afgewogen zijn.
  • Weeg je bijenwas af en doe dit dan in een aparte maatbeker. Ga pas na het afwegen de bijenwas bij je smeerwortelolie toevoegen. Stel dat je weegschaaltje, om wat voor reden dan ook, plotsklaps uitvalt, dan hoef je in ieder geval niet te gaan gokken welke hoeveelheid je nu reeds toegevoegd had.
  • Test je thermometer en ook je weegschaal uit of te zien of de batterij het nog doet.
  • Ze een reserve flesje van elk flesje etherische olie klaar voor het geval er net niet voldoende olie meer in je flesje zit.
  • Nu ben je klaar om aan de slag te gaan.




Benodigdheden

  • Zet je maatbeker met olie en bijenwas in je kookpannetje en vul deze met water. De rand van het water mag niet hoger komen te staan dan de rand van het mengsel in de maatbeker.
  • Zet je pannetje op een warmtebron en verwarm deze tot middelhoge temperatuur.
  • Hoe meer inhoud er in je maatbeker zit, des te trager gaat het smelten van de bijenwas. In deze fase heb je een beetje geduld nodig. Roer regelmatig met je glazen roerstaafje in de emulsie.
  • Zodra de bijenwas gesmolten is, haal je je maatbeker uit het water en zet hem op een pannenlap of iets vergelijkbaar. Zolang je de maatbeker maar niet rechtstreeks op een koude ondergrond zet.
  • Meet de temperatuur van je emulsie. Wanneer deze onder de 50 graden gezakt is, voeg je je etherische olie toe.
    Vanaf deze fase moet je snel te werk gaan, je zult merken dat de emulsie al zachtjes begin te stollen.
  • Roer nog even in de maatbeker en giet de emulsie dan in de daarvoor voorziene zalfpotjes.

Maatbeker met olie en solide bijenwas

NOTE: Ik heb hier een rubberen pannenlap in het pannetje liggen omdat ik niet van het geluid hou van de maatbeker tegen het metaal.

Zalfpotjes, klaar om gevuld te worden

Maatbeker met olie en reeds gesmolten bijenwas

Zalfpotjes gevuld. Je ziet dat de zalf al snel begint te stollen.

NOTE: Hoe meer de zalf stolt, hoe meer je in het midden van de zalf een 'deukje' zal zien ontstaan.

Dit is normaal.

De laatste stap

Als laatste stap kan je best je potje zalf voorzien van een etiket. Niet alleen is dit handig om te weten wat er nu precies in je potje zit, maar een houdbaarheidsdatum bijvoorbeeld is ook best wel noodzakelijk.

Je kan je etiket met de hand schrijven, maar ook printen.

Op de foto zie je de voorzijde van mijn potje zalf, voorzien van mijn logo, de naam van het product en de inhoud.

Op de achterzijde kleeft nog een etiket. Hierop staat te lezen welke ingrediënten er in de zalf zitten en welke toepassingen er zijn voor deze zalf.

Ook het batchnummer staat hierop vermeld, alsook de THT datum.

Zin gekregen om aan de slag te gaan, maar geen smeerwortel in de tuin?


Geen nood!


Hier kan je een plantje aanschaffen!



Zelf een zalf gemaakt?

Dan zou ik het heel erg leuk vinden als je hierover een berichtje nalaat op de website met een fotootje erbij.


Heel veel plezier met het maken van je eigen zalf!

Liefs, Kim 

0 Reacties
Voeg reactie toe

HORTUS VITAE

Kwaliteitszaden en -planten alsook natuurlijke producten hieruit voortvloeiend om u te voorzien van een bijzondere en gezonde oplossing.

+31 646410002
info@hortusvitae.nl
Korte Schoor 3 4873HA, Etten-Leur
NL13 KNAB 0407 7794 26
KVK 82833117
BTW NL003737434B51

Powered by Kneyter.nl

Je winkelmandje is leeg Ga verder
Winkelmandje
Subtotaal:
Korting 
Korting 
SKU:
Bekijk gegevens
- +
Uitverkocht