Log in

06-46410002

Log in

Kardoen (Cynara cardunculus) zaden

- +
In winkelwagen
Uitverkocht

Ecologisch geteelde zaden, zonder gebruik van kunstmest of chemische producten/ bestrijdingsmiddelen.
De oogst wordt handmatig uitgevoerd.


Eigenschappen:

  • Meerjarig
  • Zon
  • Droge, voedselrijke grond
  • Hoogte: : tot 3 m
  • Kleur: Paars - blauw
  • beperkt winterhard.
  • Bloeiperiode : Jun t/m september


Zaaien:

  • Voorzaaien: April - mei
  • zaaien (volle grond): Mei - Aug
  • Kiemen: 14 -21 dagen
  • Kiemtemperatuur: 14 °C


Kardoen is het minder gekende broertje van de artisjok. In

tegenstelling tot de artisjok werd kardoen niet geselecteerd op de

smaak en grote van de bloemen, maar op de smaak van de

bladstelen. Net als artisjok is kardoen een groente die voornamelijk

in Zuid-Frankrijk en Italië geteeld wordt en wordt daar als delicatesse

reeds lange tijd gegeten.

Kardoen is  warmteminnend  maakt grote bladeren die wel tot een meter lang kunnen worden en hoge bloemstelen die gemakkelijk 2 meter hoog worden. Zomder 2022 hebben ze hier in de tuin een lengte van wel 3 meter bereikt!


Om kardoen te telen voorzie je een beschutte, warme plek in de tuin. Voorzie in de winter wat bescherming om over de planten te leggen. Enkele dennentakken of wat stro is in de meeste winters voldoende om de planten te vrijwaren van vorst. Let er eveneens op dat de planten in de winter niet te vochtig staan. Vermits kardoen een grote plant is dien je voldoende ruimte te reserveren. Een plantafstand van ca. 1 meter is voldoende.


De bladsteel heeft een frisse smaak, zeker als je ze vroeg oogst rond augustus. Wil je de Kardoen later oogsten, dan is de smaak ervan wat bitterder en ook iets stugger. Dit is wel op te lossen, namelijk door de bladsteel te bleken. Dit doe je eenvoudig door een paar weken voor de oogst de bladsteel in te pakken met donkere folie. Zo blijft het lekker fris om te eten.

Kardoenbladeren oogst je ‘groen’ voor de bloemstengel opkomt. Je kan makkelijk je oogsttijd verdubbelen door regelmatig de bloemstengel te verwijderen. In het najaar kan je gebleekte bladeren oogsten. Hiervoor dien je de hele plant in september lichtdicht in te wikkelen met jutte. De gebleekte bladeren kan je in oktober oogsten. De bladstengels van kardoen smaken gelijkaardig als artisjok. Na gaarkoken kan je ze toevoegen aan groentestoofpotjes. Je kan ze opbakken zoals asperge of je kan ze toevoegen aan gratin. Een zeer bekende en lekkere gratin met kardoen is het Lyonse streekgerecht ‘Gratin Lyonnais’. Ook worden kardoenstengels soms toegevoegd aan confituren en chutneys.

In Nederland is de nerf meestal malser dan in Italië en de kooktijd dus aanmerkelijk minder. De bereiding is dan als volgt: de nerf scheiden van het bladmoes. Eventuele geribbelde zijkant en het buitenste velletje verwijderen. Vervolgens in stukjes snijden van ongeveer 1 cm. Zachtjes koken tot ze gaar zijn, dat kan al in 25 minuten. Heerlijk met een kaassausje!


SKU:

Gerelateerde producten

HORTUS VITAE

Kwaliteitszaden en -planten alsook natuurlijke producten hieruit voortvloeiend om u te voorzien van een bijzondere en gezonde oplossing.

+31 646410002
info@hortusvitae.nl
Korte Schoor 3 4873HA, Etten-Leur
NL13 KNAB 0407 7794 26
KVK 82833117
BTW NL003737434B51

Powered by Kneyter.nl

Je winkelmandje is leeg Ga verder
Winkelmandje
Subtotaal:
Korting 
Korting 
SKU:
Bekijk gegevens
- +
Uitverkocht