Log in

06-46410002

Log in

BLOG

Angelica archangelica, in het Nederlands de grote engelwortel genaamd

Angelica archangelica, in het Nederlands de grote engelwortel genaamd

Al wie de grote engelwortel al een keer eerder in de tuin heeft gehad, weet dat de plant een fantastische geur verspreidt wanneer deze in bloei staat. De bladeren en wortel bevatten etherische oliën die deze geur kenmerken, maar de bloemen en zaden zijn toch het rijkst voorzien van deze heerlijke geur.


Het is een 2 jarige plant. Concreet betekent dit dat er in het eerste jaar een rozet gevormd wordt, alleen bladeren dus met een kleine stengel. Wie de overheerlijke geur wil ervaren, moet dus geduld opbrengen tot het 2de jaar.

Vergis je niet aan de grootte van de kiemplant in het P9 potje, hier op de foto. De plant wordt erg fors en groot, tot 2,5 meter hoog. Zet je hem in je tuin, geef hem dan in ieder geval een ruimte van om en bij een vierkante meter.


Achter de kiemplant in het potje, zie je een Angelica archangelica in de volle grond staan. Deze plant is 3 maanden ouder dan de kiemplant.

En als je dan toch bezig bent met hem liefdevol een plekje te gunnen in je tuin, zet er dan minimaal 2 of 3 indien je er de plek voor hebt. Want ja, ieder deel van de plant is culinair bruikbaar, alleen moet je kiezen welk deel van de plant je wil gebruiken. Je kan dus niet de stengels oogsten en opeten en dan nog zaad tot wasdom laten komen.

Een kleine waarschuwing wanneer je de plant graag in je tuin wenst te zetten, de plant staat er namelijk om bekend fototoxisch te zijn. Concreet betekent dit dat bij aanraking van de plant, je huid geïrriteerd kan geraken. De huid kan ook extra gevoelig worden voor UV-straling.

Ikzelf heb van de grote engelwortel nog nooit enige reactie gehad, maar je moet maar net die ene persoon die er wel op reageert. Altijd even testen dus.

Laat ik eerst eens wat meer vertellen over de medicinale eigenschappen van de grote Engelwortel.


Angelica archangelica is van oudsher één van de meest geliefde planten voor de spijsvertering. Het bevat o.a. bitterstoffen, etherische oliën en looistoffen. De combinatie van bitterstoffen en etherische olie zorgt voor versterkende en ontspannende eigenschappen. De bitterstoffen in de grote engelwortel activeren de secretie (uitscheiding) van sappen van de maag, gal en pancreas. Zijn etherische oliën (o.a. de bisabolol en xanthotoxine) zorgen voor een ontstekingswerende werking op maag en darmen. Angelica is eetlustopwekkend, versterkend voor de spijsvertering en beschermt tegen ongunstige invloeden van buitenaf.






Voornamelijk de wortel wordt gebruikt voor medicinale doeleinden. Hiervoor wordt de gehele wortel geoogst in het 2 de levensjaar van de plant, dit voorafgaand aan de bloei. Deze wordt vervolgens fijngesneden en dan gedroogd.


Als eetlustopwekker kan je, een half uur voorafgaand aan je maaltijd, een kopje thee drinken van deze wortel.





Je doet dan 1 theelepel (1,5 g) van de gedroogde wortel in je kopje. Kook je water en laat afkoelen tot 80℃ en overgiet de wortel in je kopje. Laat 5 a 10 minuten trekken.

Wil je meer aanmaken, neem dan de verhouding van 20 tot 50 g wortelstukjes op 1 liter water.


De zaden kan je hier ook prima voor inzetten. Zelfde methode, maar dan 15 g zaad op 1 liter water.



Medicinaal gebruik van de grote engelwortel bij maag- en darmaandoening doe je enkel op voorschrift, zeker wanneer je ook bloedverdunnende medicijnen neemt, bètablokkers en/ of medicatie gebruikt om astma tegen te gaan.

De plant heeft een bloedverdunnend effect en daarom wordt het gebruik hiervan afgeraden 14 dagen voorafgaand aan een chirurgische of tandheelkundige ingreep.

En in de keuken dan?

Ja, ook in de keuken is het een zeer gewaardeerde plant waarvan het gebruik meer en meer ‘herontdekt’ wordt.

Grote engelwortel, het bovengrondse deel dan, heeft een verfrissende, zeer aromatische en zoetachtige smaak. Het (jonge) blad heeft een zoethout-achtige smaak en kan worden gegeten als groente in gemengde salades, maar doet het ook goed verwerkt in een soep, roergebakken als spinazie of als geurige toevoeging bij stoofappeltjes of fruittaarten.

  • De zaden worden eveneens gebruikt in gebakjes en koekjes.
  • Zowel de jonge blaadjes alsook ook de stengels zijn heerlijk om de smaak te versterken van rabarberjam waarbij deze de zure toon van de rabarber vermindert. Ook in combinatie met gember krijg je een heerlijke smaakbeleving.
  • De stengels en jonge scheuten kunnen rauw gegeten worden, maar wel is het raadzaam ze dan zoals bleekselderij te schillen. Je kan ze ook konfijten en gebruiken in gebak, als snoep of in een dessert verwerken.
  • De gedroogde wortel heeft een kruidige, bittere smaak met een scherpe nasmaak. Deze kan samen met de zaden toegevoegd worden aan warme gerechten en soepen om deze op smaak te brengen.

  • Diverse kruidenbitters worden mede met de zaden, wortel en olie van de Angelica archangelica gefabriceerd. Digestieven en aperitieven zoals Chartreuse, Boonekamp, Benedictine en vermout.

  • De etherische olie wordt gebruikt als smaakverrijking in de voeding en de gekonfijte stengels worden veel gebruikt in de banketbakkerij.

  • Gedroogde bladeren en zaden worden aan potpourri toegevoegd.

Zou je graag zelf een thee zetten met deze plant of in de keuken aan de slag gaan met de grote engelwortel?

Hier kan je hem verkrijgen.

Onder de rubriek recepten kan je enkele recepten terug vinden waarbij de Angelica archangelica verwerkt wordt.

Hortus Vitae wenst je nog een hele fijne dag en veel plezier bij alles wat je doet.

0 Reacties
Voeg reactie toe

HORTUS VITAE

Kwaliteitszaden en -planten alsook natuurlijke producten hieruit voortvloeiend om u te voorzien van een bijzondere en gezonde oplossing.

+31 646410002
info@hortusvitae.nl
Korte Schoor 3 4873HA, Etten-Leur
NL13 KNAB 0407 7794 26
KVK 82833117
BTW NL003737434B51

Powered by Kneyter.nl

Je winkelmandje is leeg Ga verder
Winkelmandje
Subtotaal:
Korting 
Korting 
SKU:
Bekijk gegevens
- +
Uitverkocht